Logo Bart Bulteel

Bart Bulteel

opleider, inspirator, schrijver & luisteraar

Nadat ik in 1986 de I Tjing, het boek der veranderingen, heb leren kennen, is mijn leven er helemaal anders gaan uitzien. Of beter, ikzelf ging anders kijken naar het leven. Ik denk dat ik het boek op het juiste moment heb leren kennen. Het zette mijn hele wereldbeeld op losse schroeven. Maar gaandeweg, hoe meer ik mij in de werking en de symboliek van de I Tjing ging verdiepen, hoe meer ik merkte dat het onbewuste, het leven, het zijn-zelf, mij droeg, en niet dat ik een leven te (ver)dragen had. De inleiding van de Duitse vertaling van de I Tjing, werd geschreven door de psychiater Carl Gustav Jung. Ik ben alles wat Jung geschreven had, gaan lezen, en ook dat heeft mij beïnvloed en veranderd. Ik ontdekte er de alchemie, begrippen als het collectief onbewuste, synchroniciteit, archetypen, amplificatie, enz.. Ik ben ook opnieuw gaan studeren. In Brussel. Maar ook zelfstudie heeft mij gevormd: de filosofie van Spinoza, het zen-boeddhisme, Krishnamurti, Katie Byron en Tony Parsons.

Ik tracht altijd, om via het ervaringsleren, mensen uit te nodigen om zaken aan te leren, ermee te experimenteren en uiteindelijk deze te integreren bij zichzelf.

In 1995 behaalde ik een professionele bachelor in de Gezinswetenschappen in Brussel. Daardoor nam mijn loopbaan een andere wending. Na enkele administratieve functies te hebben gedaan, werkte ik nu in de hulpverlening. De jaren als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg maakten mij gevoelig voor anderen, maar ook voor mijn eigen grenzen, verleden, en het leerde mij ook om daar eerlijker naar te kijken.

Daarna mocht ik vijf jaar werken in het gesloten “Centrum voor Illegalen” in Brugge. Ik maakte er kennis met vele mensen uit andere culturen. Hun benarde situatie en de vrees om teruggestuurd te worden naar hun land van herkomst, maakte dat gevoelens van onmacht, angst en verdriet een gehoor kregen bij mij, maar ook hier werd ik geconfronteerd met mijn eigen beperkingen en machteloosheid. Anderzijds maakte het mij ook sterker, leerde het mij om nog meer empathisch om te gaan met mensen, beter te luisteren en meer mededogen te voelen in mijn contact met anderen.

Mijn vertrekpunt is steeds een onvoorwaardelijke openheid, een milde houding naar de ander toe en te geloven in, en te vertrouwen op, de spontane innerlijke kracht van mensen.

In de jaren daarna werkte ik als educatief medewerker voor het Centrum Voor Levensvorming in Kortrijk (later “Talent&Co” genoemd, en nu behorend bij Groep Intro). Ik leerde er volwaardig lesgeven. Ik mocht er vervolgens als coördinator een team aansturen dat leerprogramma’s ontwikkelde en zich daarmee vooral richtte naar kansengroepen op de arbeidsmarkt.

Sinds 1998 ben ik altijd zelf lesgever geweest als volledig zelfstandig freelance facilitator, trainer en consultant voor verschillende bedrijven, organisaties en diensten. De thema’s die dan aan bod komen zijn communicatie, leiderschap, conflicthantering, klantgerichtheid, stressmanagement, RET (rationeel-emotieve-training) en dergelijke. Daarnaast mocht ik ook als freelance manager enkele jaren aan de slag, voor een bedrijf met 50 personeelsleden.

In 2009 richtte ik samen met mijn vrouw, Heidi Vandromme, een outplacementkantoor op, en ook het project ARKANS. omdat wij met mensen willen werken, en hen kansen willen aanbieden.

Samen met Heidi volg ik sinds 2009 verschillende Advaita-seminaries bij Tony Parsons in Amsterdam, Brecon (Wales) en Berlijn. Daardoor neemt, behalve de I Tjing, ook de non-dualiteit een belangrijke plaats in bij alles was ik doe en wil vertellen.

Logo Bart Bulteel

CV van Bart

opleidingen en werkervaring
Bart Bulteel
 • Bedrijven: Syntra West, SBM Brugge, Explorensia bvba in Ruiselede, Yamagata Gent,  Ascim Waregem, Easypay Meulebeke, Narowa bvba, Connictronics Ieper, Deknudt Spiegelfabriek Deerlijk, Vanderscheuren NV Diksmuide, Poppies International, Eandis Vlaanderen, Imtech Drongen, Grandeco Tielt, Makkie in Kortrijk, Floralux in Dadizeele, Liberty cvba in Poperinge, Middlegate Europe Zeebrugge, Makkie cvba Kortrijk, Westlandia Ieper, DUCO Veurne, Deblaere verzekeringen Waregem, Kuehne en Nagel NV in Geel, Unique Career België, Joris Ide in Ruddervoorde, ECS in Zeebrugge, Latexco NV Tielt, Mitsubishi Brugge, Quadrant in Tielt, Wienerberger in Kortemark, Adecco Belgium, LIDL Belgium, De Kwaffeur in Sint-Niklaas, Page NV in Poperinge, Greenhouse NV in Waregem Pajotterlander in Pepegem,  Papperas in Koksijde,…
 • Organisaties: Markant vzw, KATHO West-Vlaanderen, kringwinkels West-Vlaanderen, Aralea Brasschaat, Therapeutisch kinderdagverblijf Mathijs Ieper, VormingPlus Kortrijk, DC Ten Elsberge Roeselare, Rusthuis Rozenberg Oostrozebeke, OC De Steiger Menen, UZ Maria Halle, VLAB Vlaanderen, SST Vlaanderen, Amfion Vlaanderen, DC Ter Deeve Meulebeke, Vooruitzenden Brussel, Boerderij De Brabander in Kersbeek-Miskom, VIVO Brussel,  RVT Lindenhove Knokke, VZW De Walhoeve Vleteren, RVT De Meers in Waregem, AZ Sint-Jan Brugge, Sint-Lucas Brugge, Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare, ‘t Veer in Ieper, SPIT in Leuven, Atelier vzw Gent, Souldance VZW, SNT Brugge, Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart van Ieper, Commenwealth War Graves Commission Ieper (CWGC),…
 • Overheid: OCMW’s van Wielsbeke, Menen, Oudenaarde, Diksmuide, Stekene, Rumbeke, Waregem, PWA Kortrijk, Diksmuide, Houthulst, Oostende, Staden, IMOG Harelbeke, Stad Brugge, Stad Tielt, Gemeentes Zedelgem, Melle, Jabbeke, Kluisbergen, Zwevegem, Lo-Reninge, Izegem, Vorselaar, Rotselaar, Knokke, Mol, de SERR West-Vlaanderen, Stad Kortrijk, Provincie West-Vlaanderen (Lerend Netwerk Locale Economie), kinderdagverblijf “De Speelberg” in Kortrijk, deSOM integratiecentrum West-Vlaanderen, kinderdagverblijf “Auricula” in Kortrijk, Consultatiebureaus West-Vlaanderen, De Zande in Beernem, Kinderdagverblijf ’t Prutske in Diksmuide, Gemeente Beersel, Stad Aalst, Gemeente Aalter, Actiris in Brussel,…
 • Hoger Humaniora, Economische richting, Sint-Amandscollege Kortrijk, 1980-1986
 • Marketing, HITEK in Kortrijk, 1986
 • Lerarenopleiding Nederlands-Geschiedenis-Economie, Sint-Andreasinstituut in Brugge, 1987
 • I Tjing opleiding in Kortrijk en Brugge, 1987-1990
 • Professionele Bachelor in de Gezinswetenschappen, 3-jarige opleiding in Brussel, 1992-1995
 • Omgaan met Agressie, kortdurende opleiding, Ministerie van Binnenlandse Zaken, 1997
 • Psycho-drama, kortdurende opleiding in IMPULS in Leuven, 1999
 • Train-de trainer, kortdurende opleiding in ITECO in Brussel, 2000
 • Inter-Culturele Communicatie, kortdurende opleiding; IPSOC-KATHO in Kortrijk, 2001.
 • Zen-Medidatie, in Doornik, De Panne, Kortrijk en Gent, 1995, 1998-1999, 2003, 2007
 • Mindfulness, kortdurende reeks in Roeselare, 2008
 • Advaita seminars, Tony Parsons, in Amsterdam, Brecon (Wales), Berlijn, van 2009-2015
 • Integratieve psychotherapie in Koekelare (AIHP), 2015-2016
 • SJAOLIN, oprichter van financieel adoptieproject voor kinderen in Brazilië (sinds 1991)
 • KOMPAS vzw in Kortrijk, administratieve functie in opvangcentrum voor druggebruikers (1j)
 • OCMW Kortrijk, administratieve functie (5j)
 • Bijzondere Jeugdzorg, begeleider-opvoeder in Brugge (1j)
 • I Tjing lesgever in ‘Zentrum’ in De Haan
 • CIB in Brugge, begeleider in gesloten centrum voor illegalen (5j)
 • AVALON, oprichter-medewerker van cultuur- en vormingsorganisatie in Moen-Zwevegem (2j)
 • I Tjing lesgever in Moen, Kortrijk, Waregem en Menen voor Avalon vzw en Mens&Samenleving
 • CLV in Kortrijk, educatief medewerker (2j)
 • I Tjing lesgever in de Volkshogeschool van Brugge (3j)
 • CLV in Kortrijk, coördinator van het team Arbeid in Kortrijk en Roeselare (2j)
 • Zelfstandig facilitator, coach en consultant voor bedrijven, organisaties en diensten (sinds 2000)
 • Liberty cvba, Interimmanager in dienstenchequebedrijf in Poperinge (3j)
 • Gastdocent bij KATHO in Kortrijk, sollicitatietrainingen, van 1998 tot 2012 (14j)
 • Eerste’ I Tjing Symposium’ in Ruigoord (Amsterdam) in 2009, met Han Boering, Harmen Mesker, Frits Benoist, Marces Dierselhuis, Gerben Hellinga en Bout Vercnocke
 • ARKANS, oprichter-eigenaar van outplacementkantoor (sinds 2009)
 • IN-HOUSE COACH, website voor online coaching agenda, voor professionals (2017)